Nederland biedt uitstekende mogelijkheden voor mensen die in de financiële sector willen werken. Deze functies zouden in een financiële of boekhoudkundige functie binnen elk bedrijf of industrie in Nederland kunnen zijn. Finance functies zouden ook kunnen worden gevonden in de financiële dienstverlening. Momenteel trekt Nederland veel financiële professionals uit heel Europa aan. Hier volgt een overzicht van de vooruitzichten op een baan in Nederland in Finance.

Het financiële centrum van Amsterdam

Amsterdam is een financieel centrum en biedt een volledig ontwikkelde financiële dienstensector. Nederland heeft verschillende centrale Multinationale Banken, waaronder ABN AMRO, ING en Rabobank. Bijna alle centrale niet-Nederlandse Multinationale Banken zijn echter ook in Amsterdam aanwezig. De Amsterdamse beurs is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Veel kranten hebben gesuggereerd dat de groei van de beurs te danken is aan het feit dat Amsterdam profiteert van de Brexit van het Verenigd Koninkrijk, waardoor financiële diensten zich van het Verenigd Koninkrijk naar de financiële hubs op het Europese vasteland hebben verplaatst. In 2021 meldden journalisten dat de totale waarde van verhandelde aandelen op de Amsterdamse beurs Londen was gepasseerd. Uiteraard zal deze groei leiden tot meer werkgelegenheid in de Amsterdamse financiële dienstverlening.

Finance en Accounting banen in Nederland

Financiële banen zijn overal in de economie te vinden, wat betekent dat financiële professionals in het hele land en in alle sectoren tal van vacatures kunnen vinden. Hier bekijken we een startersfunctie in heel Nederland. Het geeft u een idee van wat ze inhouden en wat het gemiddelde salaris is dat u kunt verwachten.

Wat doen financiële assistenten?

Finance Assistants ondersteunen doorgaans de hogere financiële functies. Zij kunnen werken voor de Financial Controller of de Director of Financial Planning and Analysis. Typische taken die zij kunnen uitvoeren zijn onder meer:

  • Werken aan de productie van maandelijkse financiële rapporten
  • Verzamelen en organiseren van financiële gegevens van alle bedrijfsafdelingen
  • Posten van financiële gegevens in het grootboek
  • Assisteren bij de controle van het budget
  • Assisteren bij het opstellen van Management Accounts om de managers van het bedrijf te helpen bij het opstellen van financiële rekeningen

Financial Assistants in Amsterdam verdienen gemiddeld €2.800 per maand en kunnen jaarlijks een contante bonus van ongeveer €3.500 ontvangen. Dit salaris is niet het hoogste in Nederland voor financiële professionals, maar deze functie is relatief junior. Daarom is het een uitstekende baan voor iedereen die graag wil doorstromen naar een hogere financiële functie.

Wat heb ik nodig voor een startersfunctie in de financiële sector?

Kennis van Boekhouden helpt u te functioneren met werkende financiële gegevens. Kandidaten kunnen dit verwerven door cursussen boekhouden te volgen. Daarnaast zijn Microsoft Excel-vaardigheden vaak van fundamenteel belang, en idealiter zou u een cursus Excel voor financiën of een vergelijkbare opleiding moeten volgen.